Oefentherapie bij lage rugpijn

Oefentherapie bij lage rugpijn

Tijdsduur:1 lesdag
Datum cursus: Vrijdag 19 januari 2024
Doelgroep: Fysiotherapeuten
Niveau: Post HBO
Docent: Davy Lambrechts

Davy Lambrechts is Msc. Lichamelijke Opvoeding en Msc. Kinesitherapie, met een specialisatie in de sportkinesitherapie en Manuele therapie. Davy is werkzaam op de afdeling Ambulante Revalidatie UZ Leuven – campus Pellenberg, een afdeling voornamelijk gericht op complexe wervelkolomgerelateerde problemen. Hij heeft een enorme passie voor het domein van de “workhardening” en “sportshardening”: het specifiek revalideren van patiënten met rug- en nekklachten om hun job of sport terug of beter te kunnen beoefenen. Hiernaast deed hij ruime ervaring op in het SMAC (sport medisch advies centrum KUL) waar hij instond voor de preventieve en curatieve behandeling van atleten, voornamelijk binnen de atletiek. Sinds 2010 begeleidt hij atleten op nationale en internationale kampioenschappen. Tot slot is hij werkzaam als docent binnen het postgraduaat manuele therapie aan de KU Leuven, met een specifieke expertise in het doceren van manipulaties van de wervelkolom.

Cursusbeschrijving:
"Ik geloof dat oefentherapie, meer dan eender welke andere vorm van therapie, de kracht heeft om beliefs te veranderen, de patiënt terug vertrouwen te geven in zijn of haar lichaam, zelfredzaamheid te verhogen en grenzen te verleggen."

Patiënten met lage rugpijn zien we dagelijks in onze praktijk. Niet zelden gaat het om een complex en multifactorieel probleem waarbij dit naast de aanwezige pijnklachten ook leidt tot belangrijke beperkingen in het dagelijks functioneren. Een benadering vanuit het bio-psychosociaal model staat terecht vaak centraal in de behandeling van (chronische) lage rugpijn.

Uit de literatuur blijkt ook dat oefentherapie een waardevolle plaats inneemt, zeker wanneer de rugpijn wat langer duurt. Toch leggen we tijdens een behandelsessie vaak nog het meeste accent op het manuele werk op de behandeltafel, en krijgt de oefentherapie enkel aandacht tijdens de laatste 5 minuten.

Daarom wordt in deze praktisch georiënteerde opleiding vanuit een bio-psycho-sociaal kader geredeneerd over hoe oefentherapie meer en beter geïntegreerd kan worden, rekening houdend met verschillende factoren eigen aan de patiënt, de context, het dominante pijnmechanisme, …

• Is er nog plaats voor analytische oefeningen of geven we best enkel nog functionele oefeningen?
• Is de core van onze patiënten te zwak of vaak juist te gespannen?
• Hoe zorgen we dat we onze patiënt meekrijgen in het verhaal om zo de therapietrouw te vergroten?
• Hoe streng moeten we zijn naar de correcte uitvoering van de oefeningen, of beter gesteld: bij welke subgroep van patiënten moeten we streng zijn en bij welke juist niet?
• Hoe verhoudt het middel oefentherapie zich tot andere behandelmodaliteiten?

Dit zijn slechts enkele vragen die beantwoord worden op deze leerrijke opleidingsdag.

Programma:
9.00u-10.30u: Evidentie voor oefentherapie bij lage rugpijn – niet evident?

10.30u-10.45u: Pauze

10.45u-12.30u: Hoe graag ik het ook simpeler zou willen, binnen lage rugpijn zijn er veel verschillen – klinisch redeneren rond oefentherapie vertrekkend vanuit de behandeldoelstelling.

12.30u-13.30u: Lunch

13.30u-15.00u: we voegen het woord bij de daad – hoe geef ik nu oefentherapie op maat? Gerichte oefentherapie a.d.h. van casuïstiek.

15.00u-15.15u: Pauze

15.15u-16.30u: ook al heb je een goede oefening gevonden, als de patiënt ze niet uitvoert is dat zonde – therapietrouw en therapeutische alliantie binnen de fysiotherapie.

Doelstellingen:

Na deze cursus:

• heeft de cursist kennis van de meest up-to-date evidentie m.b.t. oefentherapie bij lage rugpijnproblemen
• heeft de cursist inzicht in de uitdagingen die gepaard gaan met het toepassen van deze evidentie in de klinische praktijk
• is de cursist in staat om de patiënt te classificeren op een multimodale manier gebruik maken van het ‘Mature Organism Model’, alsook het ICF-model
• is de cursist in staat om oefentherapie aan te bieden op maat van de patiënt vertrekkende vanuit de behandeldoelstelling
• heeft de patiënt tools in handen om een goede therapeutische alliantie op te bouwen en de therapietrouw te verhogen

Cursus: Oefentherapie bij lage rugpijn
Locatie: Van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
Parkeren: Gratis
Tijdstip: 09.00 uur - 16.30 uur
KNGF-punten: 6 punten in aanvraag voor de registers Algemeen, Manueel en Sport voor het KRF en SKF
Prijs: €329,- vrijgesteld van BTW incl. lunch, frisdrank, koffie, thee en cursusmateriaal

Cursusaanbod

Contact

Voor vragen en/of opmerkingen staat ons team altijd voor u klaar!

Contact