Diagnostiek bij knieklachten

Diagnostiek bij knieklachten

Tijdsduur: 2 lesdagen
Data cursus: IN VOORBEREIDING
Doelgroep: Fysiotherapeuten
Niveau: Post HBO
Docent: Prof. dr. Erik Witvrouw

Erik Witvrouw promoveerde in 1998 tot doctor in de Motorische revalidatie en Kinesitherapieaande K.U. Leuven met als onderwerp ‘risicofactorenenkinesitherapeutische aanpak van patellofemorale aandoeningen’. Sinds 1999 is hij voltijds docent aan de UGent, vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie. Ook is hij sinds 2003 hoofd van de unit Sportrevalidatie-evaluatiecentrum van het Centrum voor sportgeneeskunde UZ Gent. Zijn interesse domein is de sportgeneeskunde, waarin hij nog altijd als clinicus werkt in het Centrum voor sportgeneeskunde.

Cursusbeschrijving:
Knieletsels zijn frequente aandoeningen zowel in de sedentaire populatie als bij de fysiek actieve (sport)bevolking. Bijna al deze letsels hebben een fysiotherapeutische behandeling nodig, hetzij conservatief, hetzij na een operatieve ingreep.

Het doel van de cursus is om de “state of the art” te presenteren omtrent de kennis van knieaandoeningen en deze onmiddellijk praktisch te koppelen aan een fysiotherapeutische aanpak. Om hieraan tegemoet te komen, wordt gekozen voor een afwisseling tussen theoretische sessies en praktische workshops. Hierin wordt steeds kort de kennis en praktische vaardigheden uit het verleden herhaald gevolgd door nieuwe onderzoekstechnieken, behandelingen zoals manuele vaardigheden en oefentherapie.

Bovendien worden de meest voorkomende outcome measures per pathologie besproken, alsmede functionele testbatterijen die tijdens de revalidatie kunnen worden gebruikt om de functionele status van de patiënt te evalueren. Ook wordt er de nodige aandacht besteed aan het erg actuele thema “safe return to sport” (fysieke activiteit).

Programma:

Dag 1

1. 09.00-10.30 uur: Algemene revalidatieaanpak knie aandoeningen (Theorie)
2. 10.45-12.30 uur: Workshop palpatie en klinisch onderzoek kniegewricht (Praktijk)
3. 13.30-15.00 uur: Behandeling van patellofemorale aandoeningen (Theorie)
4. 15.15-17.30 uur: Workshop onderzoek en behandeling patellofemorale aandoeningen (Praktijk)

Dag 2

5. 09.00-11.00 uur: Behandeling van voorstekruisbandletsels miv RTP criteria en toepassingen motorisch leren (Theorie)
6. 11.15-12.30 uur: Workshop onderzoek en behandeling (Praktijk)
7. 13.30-14.30 uur: Behandeling van voorstekruisbandletsels miv RTP criteria en toepassingen motorisch leren (Theorie)
8. 14:45-16.00 uur: Behandeling van hamstringsletsels (Theorie)
9. 16.00-17.30 uur: Workshop hamstringsrevalidatie (Praktijk)

Doelstelling:
Na deze cursus wordt van de cursisten verwacht dat zij een correct onderzoek van het kniegewricht kunnen uitvoeren met de meest correcte klinische tests die de beste sensitiviteit en specificiteit hebben. Tevens wordt van de cursisten verwacht dat ze een “state of the art” kinesitherapeutische behandeling kunnen geven voor een patellofemorale patiënt, een voorstekruisbandpatiënt en een hamstringletsel. Tevens moeten zij in staat zijn om het behandelprogramma aan te passen aan de progressie van de patiënt, dienen ze de EBM onderzoeks-en monitortesten te kunnen uitvoeren en interpreteren zodat zij in staat zijn om hun patiënt een veilige “return to play/activity” te kunnen waarborgen.

Cursus: Diagnostiek bij knieklachten
Locatie: nnb
nnb
nnb
Parkeren: Gratis
Tijdstip: 09.00 uur - 17.30 uur
Studie uren: 14 contacturen + 2 uur voorbereiding
Accreditatie: 16 punten voor de registers Algemeen en Sport voor het KRF en 14 punten voor het SKF
Prijs: €549,- vrijgesteld van BTW incl. lunch, frisdrank, koffie, thee en cursusmateriaal

Cursusaanbod

Contact

Voor vragen en/of opmerkingen staat ons team altijd voor u klaar!

Contact