Toegepaste Ademfysiologie

Toegepaste Ademfysiologie

Tijdsduur: 1 lesdag
Datum cursus: Dinsdag 17 december 2024
Doelgroep: Fysiotherapeuten
Niveau: Post HBO

Docenten: Steven Zwerink & Reinout van Vliet

Reinout van Vliet

Reinout van Vliet is als revalidatiearts geïnteresseerd in de rol van ademhaling binnen de revalidatie. Hij is een ware verbinder en kijkt met een innovatieve blik naar de zorg en naar revalidatie.

Steven Zwerink

Steven heeft een verleden als topsporter, bekroond met een zilveren medaille tijdens het NK 2007 voor de 400m sprint en als lid van het nationale estafetteteam. Echter, pas jaren later na een levensveranderend ongeval in 2018 ontdekte Steven het ware potentieel van ademhalingstechnieken voor prestatieverbetering, stressreductie, versneld herstel en slaapoptimalisatie.
,br> Steven realiseerde zich dat de sleutel tot optimale gezondheid en topprestaties vaak over het hoofd wordt gezien: de ademhaling. Niet alleen is onze ademhaling de spiegel van onze gezondheid, maar het is ook de toegangspoort tot ons zenuwstelsel en onze interne chemie. Vanaf dat moment is het zijn missie geworden om de kennis van ademhalingstechnieken uit diverse leerscholen verder te verspreiden in de wereld van sport, zorg en educatie. Hij volgde diverse trainingen en opleidingen bij instructeurs van o.a. de Wim Hof Methode, Buteyko, Epiphora Methode en Stig Severinsen.

Steven geeft tegenwoordig workshops en trainingen bij toonaangevende ziekenhuizen (o.a. MST en UMCG), fysiotherapie- en ergotherapiepraktijken, en in is veelgevraagd gastdocent bij o.a Saxion Hogeschool. Zijn multidisciplinaire benadering combineert jaren van topsportervaring met ondernemerschap en een diepgaande kennis van ademhalingsfysiologie. Zijn partners zijn onder andere Pro-F Fysiotherapie, Fyrtuoos Fysiotherapie en Daniels Tandheelkunde. Daarnaast werkte hij reeds met diverse voetbalclubs en spelers uit het betaald voetbal en met topsporters uit de atletiek, auto- en vechtsport.

Cursusbeschrijving:
Er wordt veelal aangenomen dat gezond ademhalen vanzelf gaat maar dit cruciale psycho- fysiologische mechanisme dat ligt ten grondslag aan alle aspecten van het leven verdient meer tijd en aandacht dan het krijgt. Ongezonde disfunctionele ademhaling, vaak veroorzaakt door een verkeerde houding of onbewust aangeleerde patronen, staat vaak ongemerkt aan de basis van vele klachten, blessures en kwetsuren of belemmert onbewust in prestaties, slaap en herstelvermogen. In slechts een paar ademhalingen treden veranderingen op in pH, temperatuur, hartslag, hartritme variabiliteit, interne chemie, hormoonhuishouding en zuurstofafgifte aan de weefsels. Over de langere termijn zijn de effecten op herstel, prestaties en nachtrust exponentieel. En dit ten goede of ten kwade.

Deelnemers aan deze scholing verkrijgen gevorderde inzichten in de complexe werkingsmechanismen en functie van de ademhaling. In een unieke combinatie van theorie en praktijk maken zij kennis met de verschillen de facetten van ademfysiologie: de chemie, de anatomie, de neurologie allen direct in relatie met het bewegingsapparaat en focus op preventie en herstel.

We doen diverse ademoefeningen en een ademtest. We bespreken welke observaties en vragen belangrijk kunnen zijn in de anamnese die nu worden overgeslagen. We bespreken de relatie tussen ademhaling en diverse fysiotherapeutische oefeningen en hoe het effect van deze oefeningen mogelijk verbeterd of verslechter door bewuste regulatie van de ademhaling.

Kernthema’s: Bohr Effect, Vaatstelsel, Middenrif, Functioneel Ademhalen, Centraal Zenuwstelsel, Interne & Externe Respiratie, hartslag & HRV, hypoxie, hypcapnie, (top)sport.

Doel:
Het verkrijgen van fundamenteel inzicht in de complexe werkingsmechanismen en functie van de ademhaling in relatie tot het bewegingsapparaat, het cardiovasculaire systeem, het endocriene systeem en het autonome zenuwstelsel. In een unieke combinatie van theorie en praktijk leer je de verschillen de facetten van ademfysiologie bestuderen, analyseren en toepassen binnen jouw specifieke patiëntenpopulatie

Programma:

08.30 - 09.00 Inloop
09.00 - 10.00 Welkom, Kennismaking + Oefening #1
10.00 - 12.00 Ademfysiologie: de chemie, de neurologie en anatomie + Ademtest
12.00 - 12.45 Oefening #2
12.45 - 13.30 Lunch
13.30 - 15.00 Functioneel Ademhalen: Ademcoördinatie, neusademhaling oefening #3 15.15 - 17.00 HRV, Coherent Ademhalen, Evaluatie, Afronding
17.00 - 17.30 lichte borrel

Cursus: Toepassing Ademfysiologie
Locatie: Van der Valk Hotel Eindhoven
Aalsterweg 322
5644 RL Eindhoven
Parkeren: Gratis
Tijdstip: 09.00 uur - 17.30 uur
Studie uren: 7 contacturen
Accreditatie: 7 punten in aanvraag voor de register Algemeen voor het KRF en SKF en Kwaliteitesregister Paramedici voor Ergotherapeuten, Logopedisten en Oefentherapeuten
Prijs: €375,- vrijgesteld van BTW incl. lunch, frisdrank, koffie, thee en cursusmateriaal

Cursusaanbod

Contact

Voor vragen en/of opmerkingen staat ons team altijd voor u klaar!

Contact