Temporomandibulaire disfuncties: diagnose en manuele aanpak

Temporomandibulaire disfuncties: diagnose en manuele aanpak

Tijdsduur: 1 lesdag
Datum cursus: Vrijdag 15 november 2024
Niveau: Post HBO
Doelgroep: Fysiotherapeuten, manueel therapeuten en orofaciaal therapeuten
Docenten: Nicolas Delrue & Maarten Van Ranst

Nicolas Delrue is fysiotherapeut, opgeleid aan de Revaki van de UGent (1999) en werkt als manueel therapeut (2002) en myofasciaal therapeut (2003) in zijn eigen groepspraktijk in Wevelgem. Hij is ook betrokken als docent dry needling aan The Hive Academy en ondersteunt masterproven aan de Revaki UGent. Zijn interessevelden liggen in het domein van de rug- en nekrevalidatie, sportrevalidatie en musculoskeletale fysiotherapie. Tenslotte maakt hij ook deel uit van de medische staff van profvolleybalclub Menen.

Maarten Van Ranst studeerde in 2012 af als Master in de Revalidatiewetenschappen en fysiotherapie aan de UGent. Nadien volgde hij de postgraduaatsopleiding manuele therapie (2013). Hij werkt als zelfstandig manueel therapeut - fysiotherapeut in Sint-Niklaas en is tevens docent in de postgraduaatsopleiding manuele therapie aan de UGent. Maarten heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in temporomandibulaire disfuncties. Zowel zijn klinische expertise als onderwijstaken zijn specifiek gericht op onderzoek en behandeling van patiënten met kaaklachten.

Cursusbeschrijving:
Kauwspier- en kaakgewrichtsproblematiek kunnen heel verscheidenen klachten veroorzaken in de aangezichts- en hoogcervicale regio. Er zal vaak een klacht van pijn of disfunctie (bvb knappend geluid of beperkte mondopening) zijn, die myogeen of artrogeen van oorzaak kan zijn. De behandeling kan heel breed gaan, zoals educatie, zelfmanagement, fysiotherapie, medicatie, een opbeetplaat, enz. Indien blijvende functiebeperking kan chirurgie een laatste hulpmiddel zijn. Daarbij is het als fysiotherapeut ook belangrijk om de oorzaken te herkennen en door te verwijzen indien nodig. In deze cursus wordt theoretisch een overzicht gegeven van de oorzaken, diagnose en behandeling van patiënten met pijnklachten vanuit het TMgewricht. Dit op een evindence-based manier. Daarnaast nemen we ook veel tijd voor de praktische benadering van het klinisch onderzoek en de manuele behandeling. Daarbij wordt ook even de connectie gemaakt met de (hoog) cervicale regio.

Programma:

1. 09.00-10.30 uur: Theorie: Terminologie en functionele anatomie, Pathologie -pathobiomechanica
2. 10.30-10.45 uur: Pauze
3. 10.45-12.30 uur: Theorie/Praktijk: Pathologie-pathobiomechanica, Functionele eenheid TMG -CWZ
4. 12.45-13.30 uur: Lunch
5. 13.30-15.30 uur: Theorie/Praktijk: Klinisch onderzoek BFO en toegevoegde testen, Klinisch behandelen
6. 15.30-15.45 uur: Pauze
7. 15.45-17.30 uur: Casussen, Kinesitherapeutisch behandelen

Doelstelling:
Na de cursus is de cursist in staat om in de praktijk een goede diagnose te stellen door anamnese, inspectie en klinisch onderzoek. Daarbij kan die ook een gericht behandelplan opstellen ifv de oorzaak van de klacht. De cursist kan zowel manuele articulaire als myogene technieken toepassen. Hij is ook in staat om de betrokkenheid van de cervicale wervelzuil in te schatten.

Cursus: Temporomandibulaire disfuncties: diagnose en manuele aanpak
Locatie: Van der Valk Hotel Arnhem
Amsterdamseweg 505
6816 VK Arnhem
Parkeren: Gratis
Tijdstip: 09:00 - 17:30
Studie uren: 7 contacturen
Accreditatie: 7 punten in aanvraag voor de registers Algemeen, Manueel en Orofaciaal voor het KRF en SKF
Prijs: €349,- vrijgesteld van BTW, incl. lunch, frisdrank, koffie, thee en cursusmateriaal

Cursusaanbod

Contact

Voor vragen en/of opmerkingen staat ons team altijd voor u klaar!

Contact