Multiple sclerose, een levenslange revalidatie

Multiple sclerose, een levenslange revalidatie

Tijdsduur: 1 lesdag
Datum: Zaterdag 21 mei 2021
Doelgroep: Fysiotherapeuten
Niveau Post HBO

Docenten: Lauren Vandecruys & Gaëlle Vertriest

Lauren Vandecruys studeerde af in 2017 aan de KU Leuven als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie met als afstudeerrichting neurologische revalidatie. Dadelijk na haar studies is ze begonnen in het Nationaal MS centrum in Melsbroek, waar ze zich specialiseerde in het revalideren van personen met MS. Daarnaast is Lauren 2 jaar praktijk-assistente geweest in de 1ste bachelor kinesitherapie in de KULeuven.

Gaëlle Vertriest studeerde in 2015 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie met als afstudeerrichting neurologische revalidatie. Zij begon onmiddellijk in het Nationaal MS Centrum, en combineert dit sinds 2017 met een zelfstandige praktijk. In 2020 opende zij haar eigen praktijk in Koekelberg waar zij uitsluitend met neurologische patiënten werkt. Zij nam deel aan het EU RIMS uitwisselingsproject waarbij ze in 2020 het National MS Senteret in Noorwegen bezocht en ervaringen uitwisselde met het MS-team daar.

Cursusbeschrijving:
Multiple sclerose is de meest voorkomende chronische neurologische aandoening bij jongvolwassenen. Naar schatting hebben 3,8 op 100 inwoners in Europa de diagnose van MS. Het is een progressieve, degeneratieve auto-immuunziekte, die wordt gekenmerkt door ontsteking van het centrale zenuwstelsel dat het gevolg is van een interactie tussen genen en de omgeving. De diagnose van MS wordt meestal gesteld op de leeftijd tussen 35 en 64 jaar en komt vaker voor bij jonge vrouwen dan bij mannen.

Iedere MS patiënt is uniek en we zien in de praktijk dan ook een brede waaier aan symptomen. Een MS patiënt levenslang begeleiden en coachen in het traject is een uitdagend, individueel en gevarieerd proces. Wij geloven sterk, vanuit onze expertise in het Nationaal MS centrum, dat je als therapeut met elke patiënt nog veel mogelijkheden hebt, het is alleen de kunst om de juiste doelen te stellen.

Wij richten ons met deze cursus graag op zelfstandige kinesisten (niet noodzakelijk met neurologische achtergrond) die zich verder willen verdiepen in de levenslange revalidatie van MS patiënten in hun praktijk. Hoe ga je om met de verschillende fases van het ziekteproces, wanneer herken je een opmerkzame achteruitgang of een aanval en welke vormen van MS bestaan er. We gaan tijdens de cursus dieper in op een aantal topics in de behandeling van personen met MS zoals spasticiteit, ortheses en gangrevalidatie, ataxie, dual-tasking en creatief levenslang revalideren.

Leerdoelen:
- Inzicht en kennis over de verschillende fases en het verloop van MS
- Kennis over het brede spectrum van symptomen gelinkt aan MS
- Afname van specifieke testen
- Inzicht in het opstellen van een behandelplan met specifieke behandeldoelen
- Aandachtig zijn omtrent creativiteit en het uitdagen van je patiënt

Cursus: Multiple sclerose, een levenslange revalidatie
Locatie: Van der Valk Hotel Schiphol A4
Rijksweg A4 Nr. 3
2132 MA Hoofddorp
Parkeren: Gratis
Tijdstip: 09.00 uur - 16.30 uur
KNGF-punten: 6 punten voor de register Algemeen is in aanvraag bij het KNGF en Keurmerk
Prijs: €299,- vrijgesteld van BTW incl. lunch, frisdrank, koffie, thee en cursusmateriaal

Cursusaanbod

Contact

Voor vragen en/of opmerkingen staat ons team altijd voor u klaar!

Contact