Diagnostiek en behandeling van de schouder

Diagnostiek en behandeling van de schouder

Tijdsduur: 2 lesdagen
Datum cursus: Maandag 20 & dinsdag 21 november 2023
Doelgroep: Fysiotherapeuten, manueel therapeuten en sportfysiotherapeuten
Niveau: Post HBO

Docent: Prof. dr. Filip Struyf
Filip Struyf (PhD, MSc, PT) is sportfysiotherapeut, werkzaam als hoogleraar aan de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de Universiteit Antwerpen (België). Zijn jarenlange onderzoeksexpertise ligt met name op het gebied van schouderklachten, meer bepaald op gebied van rotatorcuff tendinopathiën, frozen shoulder, schouder arthroplastie, scapula dyskinesia en chronisch schouderpijn. Over deze onderwerp heeft hij tal van internationale en nationale publicaties op zijn naam. Hij is eveneens actief als spreker op nationale en internationale cursussen en congressen. Hij is bestuurslid en mede-oprichter van het Schoudernetwerk Vlaanderen en redactielid van het tijdschrift “Sport en Geneeskunde”. Volgens Expertscape (http://expertscape.com/ex/shoulder+pain) de Nr.1 in schouder pijn.

Cursusbeschrijving:
In deze cursus wordt ingezoomd op de meest voorkomende schouderaandoeningen die typisch in de klinische praktijk van de fysiotherapeut gezien worden. De typische patiënt met schouderpijn uit de alledaagse beroepspraktijk staat dus centraal. De volgende schouderaandoeningen komen aan bod: subacromiale schouderpijn, frozen shoulder, acromio- en sternoclaviculaire aandoeningen, glenohumerale instabiliteit en typische schouder chirurgie (prothese, subacromiale decompressie, Laterget, cuff repair,..) Hierbij ligt de focus op een aangename mix van wetenschap met casuïstiek en ruimte voor praktijk. De afgelopen jaren is er immers veel relevant onderzoek verschenen dat zowel voor de prognose van diverse schouderaandoeningen als de fysiotherapeutische diagnostische (on)mogelijkheden als de therapeutische interventies van belang is. Tijdens de cursus worden deze resultaten uit wetenschappelijk onderzoek besproken in het licht van de alledaagse praktijk. Ook het aanbieden van concrete handvatten voor de praktijk is een belangrijk onderdeel van de cursus.

Doel:
Een update geven van de laatste wetenschappelijke evidentie met betrekking tot het klinisch onderzoek en revalidatie van de meest voorkomende schouder aandoeningen. De cursus zal opgebouwd worden aan de hand van 3 vragen per schouder aandoening:

1. Wat is deze aandoening juist?
2. Welke info uit het klinisch onderzoek is belangrijk?
3. Wat is de huidige best-evidence behandelstrategie?

Programma:

Voorbereiding: anatomie en klinische bewegingsanalyse

Dag 1
1. Inleiding (epidemiologie, kinesiologie, ...)
2. Rotator cuff gerelateerde schouderpijn
a. Assessment
b. Evidence-based aanpak
c. Praktische workshop
3. Schouder prothese

Dag 2
1 Frozen Shoulder
a. Assessment
b. Evidence-based aanpak
c. Praktische workshop
2. Schouderinstabiliteit
a. Assesment
b. Behandeling

Cursus: Diagnostiek en behandeling van de schouder
Locatie: Van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
Parkeren: Gratis
Tijdstip: 09.00 uur - 16.30 uur
Studie uren: 12 contacturen
Accreditatie: 12 punten in aanvraag voor de registers Algemeen, Manueel en Sport voor het KRF en SKF
Prijs: €549,- vrijgesteld van BTW incl. lunch, frisdrank, koffie, thee en cursusmateriaal

Cursusaanbod

Contact

Voor vragen en/of opmerkingen staat ons team altijd voor u klaar!

Contact