Tijdsduur: 3 lesuren
Datum cursus: Maandag 2 juni 2025
Doelgroep: Fysiotherapeuten
Niveau: Post HBO
Docenten: Dr. Amarins Wijma-Wester & Dr. Hester den Bandt
Amarins is als fysiotherapeute werkzaam in de eerste lijn (Fysio de Tille) en binnen de GGZ (Transcare-pijn) bij een specialistisch behandelcentrum voor mensen met langdurige pijn en andere symptomen. Daarnaast heeft zij zich naast haar klinische werk gericht op het wetenschappelijk onderzoek. Na het behalen van haar master Fysiotherapiewetenschap in 2013 is zij daarom verdergegaan met haar proefschrift ‘Unravelling pain together, patient centered transdisciplinary pain neuroscience education’, waarvoor zij in februari 2021 haar doctoraat heeft ontvangen aan de Vrije Universiteit Brussel. Momenteel combineert zij haar klinische werk met het geven van cursussen en onderzoek.
Hester den Bandt studeerde Fysiotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam. Sinds april 2000 is zij werkzaam in de 1e lijns fysiotherapie praktijk. In september 2010 rondde zij de opleiding tot Master Manuele Therapie af in Rotterdam. Vanaf augustus 2011 werkt Hester als docent aan de Hogeschool Rotterdam voor de opleiding Fysiotherapie.Naast het begeleiden van studenten in hun afstuderen, is Hester betrokken in de minor ‘Pain Basics for Health Professionals’. Vanaf augustus 2015 is zij gestart met haar promotie aan de vrije Universiteit Brussel over centrale sensitisatie bij mensen met a-specifieke lage rugpijn. Dit onderwerp valt onder het lectoraat ‘complexe pijn’ bij Hogeschool Rotterdam met als lector Lennard Voogt. Het doceren combineert Hester nog steeds met het uitvoeren van het vak fysiotherapie in de 1e lijn.
Cursusbeschrijving:
Pijn en andere aanhoudende symptomen zonder een duidelijk aanwijsbare oorzaak vormen een complexe uitdaging binnen de gezondheidszorg. Dit vraagt om een wel overwogen en integrale aanpak. Dit webinar richt zich op het klinisch redeneren in de fysiotherapiepraktijk. Dit is het fundament voor een effectieve en multifactoriële benadering bij mensen met aanhoudende pijn. We behandelen de onderliggende (pijn)mechanismen en beïnvloedende factoren. Daarbij wordt het nut en onnut van leefstijl besproken en wordt er gekeken naar het optimaliseren van de therapeutische relatie tijdens het (fysiotherapeutisch) diagnostisch proces. Tijdens het gehele webinar worden casuïstieken en praktijkvoorbeelden besproken.
Leerdoelen:
- De fysiotherapeuten begrijpen de verschillende pijnmechanismen en weten welke behandeling hierbij passend is
- De fysiotherapeuten kunnen de biopsychosociale factoren, waaronder leefstijl, herkennen en integreren in het klinisch redeneren
- De fysiotherapeuten hebben een gestructureerde aanpak voor het analyseren en start van het behandelproces van mensen met aanhoudende pijn
- De fysiotherapeuten zijn in staat om patiënten te begeleiden met een op maat gemaakte multimodale strategie
Cursus: Klinisch redeneren bij aanhoudende pijn, de basis voor een integrale multifactoriële aanpak
Locatie: Online
nvt
nvt
Parkeren: nvt
Tijdstip: 19.00 uur - 21.30 uur
Studie uren: 3 contacturen
Accreditatie: 3 punten in aanvraag voor de registers Algemeen en Manueel voor het KRF en SKF
Prijs: €65,- vrijgesteld van BTW